חפש בבלוג זה

יום שישי, 2 בספטמבר 2022

לשחק בליגה של הגדולים: על עמידה בראש אגודה מקצועית בינלאומית

לשחק בליגה של הגדולים:  על עמידה בראש אגודה מקצועית בינלאומית   

  

כתבתי בסקירת שנותיי בחברת יבמ על כך שיצאתי לתקופה מסוימת מחטיבת המחקר לחטיבת התוכנה, וכחלק מעבודה שלי עסקתי גם בקשרים עם גורמי חוץ בתחום של  Event Processing גולת הכותרת של הפעילות הייתה הקמה ותפעול של אגודה בינלאומית שנקראה  EPTS -  Event Processing Technical Society .   במסגרת זו עמדתי מספר שנים בראש אגודה בינלאומית, וכאיש המקצוע הבכיר בתחום ברמה העולמית,  זה הסיפור.

זה היה הלוגו של האגודה - איני זוכר מי עיצב אותו 




 

 

את מרבית התקופה עליה מדובר ליווה בלוג שכתבתי בשפה האנגלית, חומר רב בנושא נמצא שם, הוא שימש כמקור לסיפור זה.   העבודה שעשינו על "עמית" שעליה כתבתי, נעשתה במקביל לעוד שלושה פרויקטים עם מטרה דומה.   לימים נסקרה ההיסטוריה של התחום במאמר שפורסם ע"י ניל ליוויט  במגזין IEEE COMPUTER.    שם צוינו שנעשו ארבעה פרויקטים במקביל:  האחד בסטנפורד,  על ידי פרופ' דיויד לוקהאם,  השני ב CAL TECH  ע"י פרופ' מני צ'נדי, השלישי בקימברידג', בעבודת הדוקטורט של ג'ון בייטס,  והרביעי אצלנו במעבדת המחקר של יבמ בחיפה.   כל פרויקט הגיע מתחום אחר, ולכן לא ידענו אחד על השני.  שלושת הפרויקטים האקדמיים יצרו חברות הזנק,  ורק אחת מהם שרדה (חברת APAMA של ג'ון בייטס, שנמכרה בשלב מסוים לחברה אמריקאית).   עוד בתקופה שהייתי מנהל בחטיבת המחקר, סיפר לי אחד מהאנשים שעבדנו איתם ביבמ, שפרופ' דיויד לוקהאם מסטנפורד, מייעץ לממשלה הפדרלית בארה"ב בנושאים דומים למה שאנחנו עוסקים בהם, וכדאי שיכיר את העבודה שלנו.   באחד מביקורי בארה"ב יצרתי אתו קשר ובאתי לבקר אותו בסטנפורד (הוא כבר היה פרופסור אמריטוס, אך החזיק משרד בסטנפורד).  הוא אמר לי שיש עוד כמה חברות שעוסקות בנושא זה, והעלה את הרעיון לכונן פגישה של כל העוסקים בנושא, ולנסות לגבש דיסציפלינה אקדמית וגם תעשייתית.   אנחנו קראנו לתחום בו אנחנו עוסקים  Active Technologies ,  כאשר השם הגיע מהתחום של   Active Databases   אחד התחומים שעמדו מאחורי הטכנולוגיה.   דיויד קרא לטכנולוגיה בשם  , Complex Event Processing – CEP  וגרם לטעות קונספטואלית.  אנשים חשבו שמדובר בעיבוד מאורעות מסובך, אך הוא התכוון לעיבוד של מאורעות מורכבים, כאשר הביטוי נלקח כמקביל ל- "עצם מורכב" שמורכב ממספר עצמים, כך מאורע שנגזר ממאורעות שונים הוא "מאורע מורכב".   עמדתי מיד על הבלבול שהשם יוצר, והצעתי לקצר את השם ל  Event Processing , וכך נהגתי בהמשך.    דיויד הציע לרתום שני אנשים לארגן את המפגש:  רוי שולטה, שהיה האנליסט של חברת גרטנר, שסיקר את הנושא, וגם האמין בו,  ומארק פאלמר, שניהל את חברת "אפמה"  שכאמור נקנתה ע"י חברת אמריקנית בשם "פרוגרס"  (שמכרה את החברה בהמשך).    התכתבתי עם מארק פאלמר, ובנסיעה הבאה בארה"ב נפגשתי אתו במלון שבו גרתי, בטריטאון, צפונה לעיר ניו-יורק.  הוא הגיע מפגישות בעיר ניו-יורק ברכבת ומונית,  ולא היה לו זמן לאכול צהריים באותו יום.

מארק פאלמר שעבר בינתיים בין חברות שונות - היה השותף/מתחרה הראשון אותו פגשתי 


 

 

 ישבנו בלובי של המלון, ששם הייתה קערת תפוחים, ונראה לי שהוא חיסל את כל תכולתה.   הוא היה חיובי והסכים להשתתף בארגון הפגישה.  בינתיים עברתי לחטיבת התוכנה, ופניתי לאנשים העוסקים בקשר עם האנליסטים כדי לתאם פגישה עם רוי שולטה מגרטנר.   הם היו מאד חשדנים, והזהירו אותי שהוא איש מאד בכיר ומשפיע בקהילת האנליסטים ואסור לעשות דבר שירגיז אותו, ושאם יראו שאני מרגיז אותו, יעצרו את הפגישה.  וכך נקבעה פגישה טלפונית אתו, כאשר שלושה אנשי שיווק וקשרי אנליסטים מיבמ נמצאים בשיחה לשמור שלא ארגיז אותו, חלילה.   עם רוי שולטה נוצרה מיד כימיה, הוא הכיר את כל השחקנים בכל החברות השונות, והתלהב מהרעיון לייצר פגישה.   לאחר השיחה עקפתי את השומרים והמשכתי בקשר ישיר אתו. כעת המשכנו בשיחת טלפון של ארבעתנו, כדי לתכנן את המפגש.   אני פניתי לאנשי השיווק של יבמ שמארגנים אירועים, אבל הרעיון שנארח פגישה עם מתחרים נראתה להם מוזרה, והם לא הסכימו לתמוך בכך.  באותה תקופה גם הובלתי קבוצת עבודה של האקדמיה של יבמ (שבה לא הייתי חבר),  והיה לי תקציב מצידה לארגן פגישה פנימית של קבוצת העבודה.   השגתי מימון ממקור אחר לפגישה הפנימית, וקבלתי את הסכמתם להשתמש במימון לפגישה החיצונית, כי תוצאותיה היו אמורות להיות חלק מדו"ח האקדמיה.   כעת היה צריך לשכנע את כל השחקנים להשתתף בפגישה.  היו התנגדויות משני סוגים.  האחד:  מצד חברת אורקל – למה יבמ דווקא תארח את הפגישה?  הציעו שהפגישה תהיה אצלם.  הפשרה איתם:  הם יארחו את הפגישה הבאה.   היו חברות שלא התחברו לכותרת  Event Processing,  כי הם טענו שהם עושים  Stream Processing.  ההבדלים הם דקים, ולמעשה מדובר על גישות שונות לאותו דבר בדיוק.  רוי שולטה, שאף אחד לא רוצה להרגיז אותו,  היה פעיל מאד בלשכנע שכדאי לייצר קהילה אחת גדולה, במקום שתי קהילות קטנות,  ובסופו של דבר כל החברות הפעילות בענף, ומספר אנשי אקדמיה כולם התייצבו בהות'ורן, שבו היה בניין לחטיבת התוכנה של יבמ בארה"ב.   אחד מהאנשים המקומיים צ'אנג-שנג לי,  היה המארח מטעם המעבדה המקומית, וגם ארח את דיויד לוקהם להרצאה בסמינר המקומי יום לפני הכנס, וכך יצאנו לדרך. הפגישה נמשכה יומיים.  ביום הראשון שמענו שמונה הרצאות על הנושא מחברות שונות ואנשי אקדמיה,  וביום השני שמענו על יישומים שונים של הטכנולוגיה.  ההתרשמות הראשונה הייתה של "מגדל בבל".   אם לא הייתי יודע שמדובר על אותו דבר פחות או יותר, הייתי חושב שמדובר על טכנולוגיות שונות לחלוטין.  אנשים הגיעו מכיוונים שונים, וכל אחד השתמש בטרמינולוגיה שונה.   המסקנה הראשונה הייתה שצריך להרכיב קבוצת עבודה שתעבוד על מילון מונחים. 

התמונה היחידה שנמצאת אצלי מהפגישה הראשונה - אני משמאל, דיויד לוקהאם במרכז, רוי שולטה מימין. 

 

דיויד לוקהאם ורוי שולטה (שקיבל אישור מגרטנר להשתתף באופן פעיל) התנדבו להוביל את קבוצת העבודה הראשונה של מה שבעתיד תהיה האגודה המקצועית ופרסמו מספר גרסאות של המילון.   קיימנו עוד פגישה לאחר מספר חודשים בחוף המערבי, שחברת אורקל ארחה ובה כבר הוצגו מספר קבוצות עבודה שגיבשנו. ולאחריה הייתה החלטה להקים אגודה מקצועית שתהיה אחראית על כנסים, קבוצות עבודה, וסטנדרטים. 

הפגישה השנייה התקיימה במטה חברת אורקל באותה תקופה ברדווד סיטי, קליפורניה


 

 כאשר אני הייתי מיועד להיות יו"ר האגודה המקצועית.  מסתבר  שכאשר פעלתי בנושא זה כאיש יבמ עשיתי זאת בחוסר סמכות, כי ביבמ יש דרך חתחתים לקבל אישור.  יש ארגון שלם ביבמ שעוסק בנושא וועדות סטנדרטים ואגודות מקצועיות, שפועל מחד גיסא לקדם את מה שיבמ חפצה בייקרו, מאידך גיסא לטרפד מה שיבמ איננה חפצה בו.  אני רתמתי את הסוסים לפני העגלה,  קבעתי עובדה בשטח בלי לקבל רשות.  כאן שוב הגיעה החכמה של עשרת הדברות של היזמות הפנים ארגונית, עליה כתבתי בעבר, ובמיוחד הדיבר האומר:  "תמיד קל יותר לבקש סליחה, מאשר לבקש רשות". 

עשרת הדיברות של פינצ'וט ליזם הפנים ארגוני - הבאתי אותם כבר בסיפורים קודמים
אך הם מאד רלוונטיים לסיפור הזה.  


 

 אם הייתי מבקש רשות, נראה שלא הייתי מקבל.  לעומת זאת, ראשי הארגון שעוסק בסטנדרטים ביבמ הבינו שהלכתי רחוק מדי מכדי שיבמ תוכל בקלות לחזור בה (במיוחד שמעורב בה מישהו שאסור להרגיז אותו),   ואמרו לי שמעכשיו הם לוקחים פיקוד וידאגו שהכול יעבוד לפי הספר, וייעשה כמו שצריך.    קודם השיגו את כל האישורים, כאשר אחד המנהלים המאשרים רטן על כך שמביאים לו לאישור עובדה מוגמרת, אבל זה עבר. אחר כך עזרו בצד המשפטי של ניסוח הסכם המייסדים, ופתרו בעיות ניסוח עם חלק מהשותפים.  ביוני 2008 אחרי הריון ארוך הכרזנו על הקמת האגודה, היו בה עשרות חברות ומשתתפים אינדיבידואלים שרובם היו אנשי אקדמיה.   וכך הכרזנו על האגודה המקצועית.    קיימנו גם  DAGSTUHL SEMINAR  ראשון שהוא פורום שנמצא בטירה בגרמניה ובה מקיימים כנסים מקצועיים לדון בנושא במשך חמישה ימים. 

 

 

 

 

 

בכל סמינר דגשטול יש תמונה מסורתית של משתתפי סמינר באותו המקום.
אלו משתתפי סמינר בשנת 2007. בסמינר השתתפו גם נציגי מיקרוסופט שבחרה לא להצטרף ל EPTS 

  וגם פגישה שלישית שהתקיימה באורלנדו,  בצמוד לכנס של גרטנר. 

תמונה לא מוצלחת במיוחד מארוחת הערב במפגש השלישי באורלנדו. 
אני עומד במרכז ולשמאלי דיויד לוקהאם. שני מימין - פיטר ניבלט, שותפי בכתיבת הספר 


  מני צ'נדי ואני הוזמנו גם כ KEYNOTE SPEAKERS  לכנס שנקרא DEBS Distributed Event Based Systems  שהיה הראשון מסוגו (לאחר אוסף של סדנאות בכנסים אחרים),  הקהילה שם הייתה קהילה שעסקה בנושאי מסרים מבוזרים,  שנשק לדברים אותם אנחנו עושים.  שכנענו אותם לחבור אתנו, ולהפוך לכנס המדעי המרכזי של קהיליית ה  EVENT PROCESSING,  תוך כדי כך שנביא לכנסים אלו גם אנשי תעשייה ולא רק אקדמיה.  הכנס קיים עד היום, אנחנו ארחנו את הכנס במטה של חטיבת המחקר של יבמ ביורקטאון הייטס ב- 2011, שם הייתי יו"ר הכנס.

 

הכנס שעשינו ביבמ בקיץ 2011 היה זמן לא רב אחרי שתכנית המחשב "ווטסון" ניצחה שני 
אלופי עולם במשחק  הטלוויזיה  !Jeopardy   
בקשנו מאחד מיוצרי המשחק לתת לנו הרצאת אורח בכנס, והוא עשה הדגמה של משחק עם
מנחה ומשתתפים מהכנס.   ווטסון ניצח גם אותם. 

 וגם השתתפתי במרבית הכנסים לאורך השנים והצגתי בהם מאמרים ו TUTORIALS

 

אחת מההרצאות הרבות שנתתי בכנסי DEBS
הפעם בברלין 2012 

 במסגרת הכנסים הללו הצגנו גם לקהילה הרחבה את התוצאות של קבוצות העבודה שלנו.   הצגנו את תוצאות קבוצת העבודה שאני הייתי פעיל בה עם אחרים בנושא של שפות שונות בתחום.    המצגת עלתה על פורום פומבי, והיו לה יותר מ 11,000 צפיות והורדות.  קבוצת עבודה נוספת עסקה בנושא של ארכיטקטורת בסיס, וגם היא הוצגה באחד הכנסים.   עשינו עוד שני כנסים פיזיים:  האחד במטה של גרטנר בקונטיקט, והשני באירופה – באוניברסיטת טרנטו באיטליה,  ועוד  DAGSTUHL SEMINAR  שבו הוצאנו את המניפסטו של התחום.   עבודה שהושקע בה מאמץ רב.  

 

כאן תמונת המשתתפים בדגשטול סמינר השני בשנת 2010 שעסק
בכתיבת המניפסטו. 

 

 פיטר ניבלט ואני סיכמנו חלק גדול מהתובנות בספר שלנו על הנושא.    היו פגישות טלפון רבות של ועדת ההיגוי של האגודה שאותה אני הובלתי (תמיד היה נציג של ארגון הסטנדרטים של יבמ לשמור עלי, אבל הם לא התערבו בשיחה בדרך כלל).  זו הייתה חוויה מעניינת,  החוכמה היא לא לנהל אנשים שאתה קובע להם את הקידום והשכר, והם כפופים לך מבחינה היררכית,  אלא לנהל אנשים שאין לך עליהם כל סמכות, שחלקם באים מארגונים שמתחרים בך, ושלעיתים יש יריבויות אישיות או אחרות.  כמות התוצאות שהצלחנו להוציא מקבוצות העבודה השונות, והעבודה המשותפת הן של אנשים מהאקדמיה והתעשייה, והן של אנשים מחברות מתחרות, היא מאד מרשימה.   אני גם החלטתי שאני מייצג כלפי אנליסטים את הקהילה ולא את יבמ, ולכן לא השתתפתי בפגישות שיווק של יבמ עם אנליסטים, אבל נפגשתי איתם לתדרוכים בכובע של ראש האגודה המקצועית,  דבר שנתן לי הרבה יותר השפעה.    לאחר שבע שנים בערך, נראה שמיצינו את עצמנו, המייסדים התפזרו למקומות שונים, ולמחליפיהם הייתה פחות מוטיבציה לפעילות, וכך הכנס האקדמי  DEBS  נשאר כפעילות יחידה של הקהילה.

ניהול של אגודה מקצועית בינלאומית היה שיעור מצוין במנהיגות, עבודת צוות,
התגברות על מכשולים, ותמרון בתוך פוליטיקה ארגונית של ארגונים מרובים.  


 

 

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה