חפש בבלוג זה

יום שבת, 21 בדצמבר 2024

זיכרונות מבית הספר אחוזה - זיכרון יוסף

זיכרונות מבית הספר  אחוזה – זיכרון יוסף

 
ככה נראית חזית בית הספר היום  - מבט משדרות סיני  

לאחרונה עברתי ליד בית הספר אחוזה -זיכרון יוסף שבו ביליתי את שלושת שנות הלימוד הראשונות שלי.  אחד מבתי הספר הוותיקים שבחיפה, שנוסד ב- 1927,  וקיים עד היום כבית הספר היסודי שמשרת את ילדי אחוזה ורמת אשכול אשר מעדיפים שילדיהם ילמדו בבית ספר מרוחק, ואינם רוצים בית ספר בשכונה.   למדתי בבית הספר הזה בכיתות א' ג' וד'.   בכיתה ב' למדתי חודש אחד, ואז הוקפצתי לכיתה ג'.    לאחר כיתה ד'  אימא שלי החליטה למלט אותי  ממורה שהתנכלה לי ומצאתי את עצמי בבית הספר הריאלי.   

כאן אספר סיפור קצר מכל אחת מהכיתות.

כיתה א1 – המחנכת:  עדינה וינטר

 
תמונה של כיתה א'  עם המורה עדינה וינטר. אני מזהה כמה מן התלמידים אבל לא את כולם
הואיל וקפצתי כיתה, לא היה לי קשר איתם בהמשך השנים 

ובגיל שש וחודשיים עליתי לכיתה א' בבית הספר אחוזה (שכיום נקרא "זכרון יוסף").

חלק מהילדים היו מוכרים לי מגן החובה,  בהסתכלות בתמונה הצלחתי לשחזר כמה מהשמות, אבל לא את כולם.   המורה שנמצאת במרכז התמונה היא עדינה וינטר, האדם שהשפיע עלי הכי הרבה בעשור הראשון בחיי.   אימא שלי ניסתה להסביר למורה בתחילת השנה שאני יודע לקרוא (היא לא אמרה לי שאני גם יודע את לוח הכפל ועוד כמה דברים).   המורה אמרה לה שהרבה ילדים יודעים קצת לקרוא ולא ממש התייחסה לכך,  הואיל והייתי שקט וביישן, לקח למורה זמן מה לתהות על קנקני.

 

   הואיל ולא היה מספיק מקום פיזי לכל הכיתות, החליטו דווקא את אחת מכיתות אלף (הכיתה שלנו) לשלוח ללמוד מחוץ לבית הספר,  במקום שבו עומד היום בית הכנסת הקונסרבטיבי של קהילת מוריה בחיפה, מרחק של כמה דקות הליכה מבית הספר, כדי להגיע לבית הספר צריך היה לחצות את הכביש בשדרות סיני, אבל זה לא היה רחוב סואן.  באותה תקופה לא היו טלפונים ניידים, והמורה הייתה מתקשרת עם המזכירות בשיטת השליחים.  מידי פעם הייתה שולחת את אחד הילדים עם פתק ממנה אל המזכירה,  ואמרה לו לחכות עד שהמזכירה תשחרר אותו.   המזכירה הייתה משיבה בפתק משלה, וגם נותנת לאותו ילד הודעות אחרות שהצטברו למורה, הכול בתוך מעטפה.

 
הוצאתי מ GOOGLE MAPS  את מסלול ההליכה בין המקום שלמדנו
מסומן בתור  Moriah Congregation  ובין בית הספר 

  מניח שהיום לא היו שולחים ילדים בכיתה אלף לשוטט לבד ועוד לחצות כביש, אבל אז הילדים כנראה היו יותר עצמאיים.    יום אחד נתנה לי המורה מעטפה ואמרה לי לתת למזכירה.  זו לא הייתה הפעם הראשונה שנשלחתי, לכן לא ייחסתי לכך כל חשיבות.  אלא שהפעם המזכירה קראה את הפתק ואמרה לי לחכות כמה דקות, כי המנהל רוצה לדבר איתי.  חיכיתי בתימהון, ואז נכנסתי למשרדו של המנהל, משה מלמד  (בשנה האחרונה שלו כמנהל לפני שקודם להיות מפקח).  בדיעבד הבנתי שהמנהל עשה לי בחינה פסיכוטכנית חובבנית,  היה לו ספר כלשהו שמתוכו שאל אותי שאלות ברמה של: מה המספר הבא בסדרה, והשלמת צורות.     לאחר מכן שלח אותי חזרה לכיתה.   ביום ההורים המורה אמרה לאימא שלי שלדעתה אין לי מה לחפש בכיתה אלף והיא המליצה להקפיץ אותי כיתה,  אך התברר שהמערכת עובדת לאט. הקפצת כיתה הצריכה אבחון במחלקה הפסיכולוגית של עיריית חיפה, והמועד שנקבע לי נדחה פעמיים,  ובינתיים שנת הלימודים הגיעה לסיומה, ומועד הפגישה נקבע לתחילת שנת הלימודים הבאה. 

כיתה ב1 – המורה :שרה פורגס 

 

 בשנת הלימודים השנייה, החליטו לפזר את הכיתה שלנו בין שתי הכיתות המקבילות, ולהפוך את שלוש כיתות א' לשתי כיתות ב'. שתי המורות של הכיתות המקבילות נשארו ללמד את הכיתות בכיתה ב', ואת הכיתה שלנו פיזרו לשני חצאים, אחד בכל כיתה. 

 

 בשבוע הראשון ללימודים התקיימה הפגישה שלי במחלקה הפסיכולוגית של העירייה.  נסעתי עם אימא שלי, שהשאירה אותי שם במשך מספר שעות.  אינני זוכר דבר,  נראה שהיו לי אוסף של מבחנים, וגם שיחה עם פסיכולוגית, אבל איני זוכר פרטים.   חזרתי למחרת ללימודים בכיתה ב',  וחיכיתי להחלטות.   מנהל בית הספר באותה שנה היה אברהם מושל,  והוא קיבל את התוצאות, והחליט להקפיץ אותי לכיתה ג'. כך שבכיתה ב' למדתי רק מספר שבועות ופסחתי על לימוד ספר "בראשית". 

כיתה ג1 – המחנכת:  עדינה וינטר

זה התצלום היחיד שמצאתי מכיתה ג'.   אני חושב שזה היה ב- "סדר פסח" שעשינו בכיתה. 
אני עומד וקורא מתוך ההגדה (?).   מאחורי יושבת המחנכת עדינה וינטר, לצדי כשראשו מוסתר על
ידי ראשי - המנהל אברהם מושל.    


הואיל ופיזרו את כיתה א' שלמדתי בה, העלו את המחנכת עדינה וינטר ללמד את כיתה ג', כך שבאופן טבעי החליטו לשבץ אותי בכיתה שאותה היא חינכה.  זה היה מספר שבועות לאחר תחילת שנת הלימודים, היא הציגה אותי לכיתה ואמרה שאני סיימתי את הלימודים בכיתה ב' (מה שלא היה נכון), ועברתי לכאן. שאלה אותי אם יש מישהו מהילדים שאני מכיר.  אמרתי לה שיש כאן שני שכנים שלי: אלון עמית, ושי כהן.  שי לקח אותי תחת חסותו והפכנו לחברים טובים.  אפילו הוזמנתי לאירועים משפחתיים אצלו. גם בכיתה ג' הייתי אחד משני התלמידים הטובים בכיתה.    מכיתה ג' אספר את האנקדוטה הבאה על לבושו של משורר.

מתי התחלתי לחרוז חרוזים?

 כנראה בכיתה ג' בבית הספר "אחוזה" (היום – "זיכרון יוסף") בחיפה. בהמרצתה של המורה עדינה וינטר פרסמתי שירים בחרוזים בעיתון בית הספר  

על מה כתבתי?

אינני זוכר בדיוק, וגם לא נשתמרו כתבים מאז. זכור לי במעומעם שכתבתי פעם על תפוזים, פעם על מחזור המים בטבע ופעם על אוסף הבולים – לא נושאים מרתקים במיוחד.

יום אחד הכריזה המורה על ערב בהשתתפות ההורים שבו כל ילד ישחק בעל מקצוע ויקרא טקסט שהמורה כתבה על אותו מקצוע. אמרה גם שכל אחד צריך להתלבש בבגדים שמתאימים לבעל המקצוע. רוב בעלי המקצוע התחרזו זה עם זה: ספר, סנדלר, נגר, איכר... כשחילקה תפקידים הודיעה לי שבעל המקצוע שנבחר בשבילי הוא משורר.

הואיל ומעולם לא ראיתי משורר, לא היה לי שמץ מושג כיצד מתלבש משורר. פניתי לסמכות העליונה, האיש שבעיניי יודע הכול – אבא שלי. איני יודע כמה משוררים פגש אבא שלי בחייו, ואם אני צריך לנחש כנראה גם לו לא היה מושג איך נראה משורר. אבל בלי להתבלבל הוא אמר לי בביטחון, "משורר עונב עניבת פרפר."

בלי שיהוי ניגש אבי אל אוסף העניבות שלו. יש לציין שאבי היה חובב עניבות. הן היו חלק בלתי נפרד מבגדי השבת שלו, והוא ענב אותן בכל הזדמנות שנקרתה בדרכו, אפילו בארצנו שלא נוהגים בה בלבוש רשמי. אבא חיפש באוסף העניבות שלו, מצא עניבת פרפר צבעונית שהירוק בלט בה והכריז, "זו עניבה של משורר."

וזו עניבת הפרפר - היא שמורה אצלי עד היום בקופסת המזכרות המיוחדות 


וכך הופעתי באירוע, עונב את עניבת הפרפר הירוקה, וחשתי משורר מדופלם.

ביום שאבא שלי נפטר, אחרי שסיימתי לאסוף את חפציו מבית החולים ולסדר את כל הניירת, הגעתי לבית הוריי. הלכתי היישר אל ארון הבגדים שלו, אספתי בשקית את העניבות שלו ולקחתי אותן אליי.

  כיתה ד1:  המחנכת: שמה לא יצוין

בכיתה ד' הגיעה אלינו מחנכת שהגיעה הישר מן ההתיישבות העובדת (כפר יהושע)

 והייתה בהשקפת העולם שלה שמאלה מן השמאל.   היא לימדה אותנו לשיר את

 האינטרציונל, ובאחד במאי את השיר ,"בעמק בהר  בגבע וגיא מריע ושר האחד במאי" .

 
לא כלום אתמול  - מחר הכול,  מילים הלקוחות
מתוך האינטרנציונל.  אני עדיין זוכר אנשים שהלכו להפגנות האחד במאי. 

אינני מזכיר את שמה כי אני נאמן לעיקרון שלא להזכיר שמות של מי שאין לי מילה אחת טובה לומר עליו. המורה הנ"ל  התנגדה לקפיצת כיתות שלדעתה סותר את הערך של "כולם שווים" וקנטרה אותי בכל הזדמנות על כך, אימא שלי התעמתה איתה בנושא, אך העלתה חרס בידה.  הואיל והיא הייתה אמורה להמשיך עם הכיתה, אימא שלי החליטה להוציא אותי משם, וכך מצאתי את עצמי בכיתה ה' בריאלי.     האנקדוטה מאותה שנה קשורה בגבר היחיד שלימד אותנו,   בנוסף למספר נשים (מלבד המחנכת עלומת השם, שרה מרמרי לימדה אותנו חשבון וחקלאות, חיה מלמד לימדה אותנו ציור ומלאכה, ולהתעמלות הייתה מורה ששמה כמדומני היה נורית פנקס).   המורה למוזיקה  היה אליהו גמליאל , שהיה היה מורה מאד אהוד.   יש שירים שכולם חושבים שהלחן הוא עממי, או נכתב לפני שנים רבות, ומתברר שהמורה אליהו גמליאל כתב את אחד הלחנים הללו, לשיר "ארץ זבת חלב ודבש".   וכולנו התגאינו שיש לנו מורה מפורסם. 

 
אליהו גמליאל היה חלילן בתזמורת כלשהיא. תמונה זו צולמה שנים רבות אחרי שלימד אותנו,
בצעירותו היה לו שיער שחור מתולתל. 

 

  הוא לימד אותנו שירים רבים.  יום אחד לימד אותנו את השיר "סתיו מאפיל", הוא אמר שזה שיר עממי, שאין יודעים מי כתב את המילים ואת המנגינה.   אני קלטתי מנגינות מהר, וכשחזרתי הביתה שרתי את השיר הזה.  אימא שלי שאלה אותי מאיפה למדתי את השיר,  אמרתי לה שלמדתי אותו בבית הספר, שאלה אותי אם אני יודע מה המקור של השיר, אמרתי לה שהמורה אמר לנו שזה שיר עממי.  אימא שלי צחקה ואמרה לי שלפי המילים ששרתי זה תרגום ממש מדויק של שיר רוסי שנכתב על ידי המשורר הרוסי נייקראסוב, והתחילה לדקלם לי אותו ברוסית.  בשיעור הבא עדכנתי את המורה בתגלית על מקור השיר, והוא רשם לפניו.  לימים מצאתי ביוטיוב הקלטה של השיר בעברית לצד המקור הרוסי.

כאמור, עברתי לאחרונה על יד בית הספר שנותר באותו המקום.  התלמידים נשארו באותו גיל. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 


אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה